MY MINDA SUPER MLM : MOTIVASI & INSPIRASI

MINDA-SUPER 1001

INSPIRASI & MOTIVASI : ANDA BUNTU? BACALAH BUKU SUMBER ILMU

 

Nak tahu?  Antara cabaran paling hebat dalam seni bisnes terhebat bisnes MLM, bukanlah kerana persaingan, atau dari prospek-potensi atau rakan kongsi tetapi istilah B.U.N.T.U atau B.L.U.R.  BUNTU menyebabkan anda sebagai pemimpin-usahawan atau pun rakan kongsi tak tahu nak bertindak, nak buat apa seterusnya, tiada ide untuk dilontarkan, sehingga menjejaskan prestasi rangkaian bisnes, malah boleh menjejaskan wibawa atau kredibiliti dipertikaikan.  Bisnes merosot atau statik, ada yang mencipta alasan untuk bercuti bisnes dan ada yang menukar haluan menyertai rangkaian lain atau mendaftar baru semula (R.E.J.O.I.N), dan paling tragis mengambil keputusan berhenti bisnes, kerana kehilangan dan keyakinan terhadap bisnes, pemimpinnya atau diri sendiri?

Jika situasi seperti ini berlaku, apakah perlu dilakukan dan tindakan paling tepat? mudahnya, kembalilah kepada sumber ilmu iaitu B.A.C.A.LA.H BUKU (THE POWER OF KNOWLEDGE).  BACALAH…anda pasti ingat bagaimana Pemimpin Agung Umat Islam, bagaimana Junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W menerima wahyu pertama, semasa bersunyi-sunyi (khalwat) di Gua Hira’? IQRA (B.A.C.A.L.A.H) ….  Dari peristiwa ini yang amat penting dan memberi manfaat (GOLDEN MOMENT).  Jadi dalam kehidupan untuk menjadi insan atau usahawan cemerlang dalam bisnes, dan sentiasa memiliki ide-ide terbaik yang dilontarkan dan berfikir di luar kotak, berfikir kritis dan logik (bukannya, terlampau banyak ide terlampau bercelaru, sentiasa berubah-ubah, tiada sumber pegangan, diri sendiri dan rakan kongsi menjadi keliru, pening, huru-hara dan akhirnya menyerah kalah).  Ini semuanya adalah proses.

Proses membina kecemerlangan pemimpin ini antaranya menjadikan BUKU sebagai instrumen untuk mempertingkatkan kualiti diri kepimpinan dan rangkaian.  Anda boleh membaca buku mengenai motivasi dan keusahawanan, pemimpin dan kepimpinan, bisnes MLM…dan ingat buku bukan sekadar koleksi tetapi hendaklah dimanfaatkan.  Dan tahu tak anda apabila BUNTU…jawapan terbaik ialah MEMBACA BUKU…pasti anda akan bertemu dengan jawapan.  Apa dia? Semasa membaca atau setelah membaca anda akan didatangi ide-ide hasil dari pembacaaan, hasilnya anda akan dapat berfikir secara kreatif, oooohhhh teknik ini yang sepatutnya aku buat…tapi belum pernah buat, dah tahu kadang tak laksanakan,…atau dulu dah buat sekarang tak buat (back to basic), …laaaa rupanya simple aje jawapan kepada KEBUNTUAN.  Maka disitulah anda akan mendapat IDE dan apa tunggu lagi, BUATLAH…jangan fikir lagi…bertindak menyelesaikan kebuntuan anda.  Tak percaya? Ikut cakap saya kerana saya memiliki pengalaman terbaik mengenainya dan anda pasti tidak akan kekeringan ide-ide bisnes hebat.

Ingat, apabila kita menceburi sesuatu bidang…maka cintailah apa yang kita buat dan berkorbanlah bahawa ilmu pengetahuan wajib menjadi asas kepada apa sahaja tindakan dan digabung-jalinkan dengan kaedah berfikir, bertindak dan terbentuknya pengalaman. Nak kukuh lagi, anda wajib sentiasa mengadakan pertemuan, perbincangan dengan biz-partner untuk mewujudkan suatu ide bersama dan percambahan pemikiran.  Sebab itu, saya berpendapat bisnes MLM adalah seni bisnes terhebat, kerana melaluinya anda akan melalui proses hebat iaitu menjadi usahawan, pemimpin-usahawan, berpendapatan tinggi, jutawan dan terbentuknya multi-jutawan, anda buat anda dapat.

Saya sendiri memiliki beratus-ratus koleksi buku yang mungkin tiada di Malaysia, kerana saya biasa mendapatkannnya di Indonesia dan sesetengah negara yang dilawati.  Jangan lupa kalau ke Jakarta atau Medan, jom dapatkan koleksi buku yang akan membantu kita dalam bisnes dan kehidupan.  Ingat tradisi ilmu amat penting dalam kehidupan, DAN andainya anda memerlukan bantuan mengenai bahan bacaan bisnes, anda boleh mendapatkan nasihat dari saya…JOM JADI USAHAWAN berilmu bukan untuk diri tetapi untuk seluruh RANGKAIAN.  Ilmu penting kalau tidak anda akan berada dalam kesesatan bisnes.  Inilah yang dinamakan OPEN UNIVERSITI Hai-O kerana kita sentiasa belajar untuk meningkatkan kualiti dan martabat diri, hebatkan anda sekiranya KAYA dengan ilmu (dipandang tinggi) dan KAYA dengan REZEKI (wajib kaya), kita menikmati SYURGA DUNIA dan insyallah, SYURGA DI AKHIRAT adalah MILIK kita. B.R.E.A.K Y.O.U.R.  L.I.M.I.T.

MINDA-SUPER 1002

TIP MINDA-BISNES MLM :OKAY KE “PERSONAL SALES”? RAHSIA MENJUAL PB.

As Salam Ramadhan Al-Mubarak, kepada semua para sahabat yang mengikuti penulisan saya di BLOG ini…Pernah ditanya ADAKAH “PERSONAL SALES” (Jualan Peribadi) amat penting dalam bisnes MLM? Jawapan saya, ialah YA.  Persoalan ini biasanya ditimbulkan oleh pendatang baru dalam bisnes MLM dalam mana-mana syarikat, malah sebahagian usahawan MLM sendiri, memiliki masalah yang sama iaitu MAINTAIN.  MAINTAIN adalah perkataan yang kurang digemari oleh sesetengah orang kerana, anda WAJIB membeli barang…sekadar untuk memenuhi TOP-UP,mencukupkan TARGET dan FIGHT, Dan barang MAINTAIN biasanya bukan digunakan atau untuk dipasarkan.
JOM mari kita tukar MAINTAIN kepada bertindak melakukan PERSONAL SALES, tanpa menghadkan berapa KENA MAINTAIN.  Apabila kita sukses personal sales maka secara automatik bermakna kita telah MAINTAIN dan tiada had ditentukan, kenapa? Kerana kepada usahawan yang mengikuti sistem latihan kepimpinan dan keusahawanan, menjual produk bukan masalah kerana mereka diajar untuk berdemo dan menguasai kemahiran menjual yang tidak dimiliki oleh orang lain.
Maaf kata…saya selalu didatangi oleh ramai usahawan dan bekas usahawan yang ingin mendapatkan maklumat tepat mengenai bisnes MLM ini.  Dan yang menariknya, mereka terlibat dalam bisnes MLM yang sama dengan saya, tetapi mereka tidak memiliki kemahiran menjual kerana tiada asas ilmu diberikan oleh pemimpin rangkaiannya, kerana mereka telah diterapkan dengan budaya “Jom cari orang keluar modal, pendapatan anda akan berterusan dan tak apa, belanja aje imbuhan bonus yang dapat sebab bulan depan bonus masuk lagi”.  Alhamdulillah, setelah menyertai kami mereka telah memiliki kemahiran menjual produk, jadi personal sales bukan masalah dan tiada projek PENDAPATAN IMBUHAN BONUS tetap berjalan dan tidak putus.  Dan ingat bisnes MLM, adalah suatu proses bukannya KEPUTUSAN MENDADAK kerana “bila berlaku sesuatu luar-biasa, biasanya ada masalah disitu”.

Bulan Ramadhan 1433 dah separuh bulan…JOM SELAMAT HARI RAYA…Tapi saya nak hari-hari adalah HARIRAYA dan bukannya, Suatu Hari Di Hari Raya.  PERSONAL SALES meningkat? Kerana ramai wanita inginkan kecantikan, kesihatan, dan keyakinan, jadiPremium Beautiful “HOT-MARKET”.  Begini, bagi yang memiliki kemahiran ilmu produk PB dan seni menjual, mereka merupakan insan paling bertuah, dan rezeki melimpah-ruah.  KENAPA? Anda bayangkan, percubaan percuma demo produk PB terhadap prospek-potensi menunjukkan “majoriti mengambil keputusan membeli dan memakai PB”.  Cuba anda bayangkan lagi, kita SET TARGET, iaitu 1Hari 2Set PB (Online + Direct Online), berapa agaknya anda akan dapat?   Ambil contoh, seorang usahawan berpangkat SM dapat jual 1 set PB = untung-runcit + rebet + bonus =RM811.00. Banyakkan? Cuba anda bandingkan dengan menjual 1 produk pada harga RM50.00 dan untung runcit RM10.00. Pastinya berbeza pendekatan Tetapi siapa yang untung? Sudah tentu usahawan PB yang untung, masa singkat pulangan tinggi, ini dipanggil WORK SMART dan cuba anda bandingkan, masa yang sama anda memasarkan  produk bukan “The Killer-Product”, iaitu untung tak berbaloi tindakan anda.

Jadi kita tukar MENTALITI “MAINTAIN” kepada “personal-sales”, dan bagaimana

UNTUNG TINGGI merupakan FORMULA PENTING mengapa mereka memilih HAI-O.  Nak tahu inilah FORMULA THE KILLER PRODUCT yang dicipta oleh SCDM Jamsari Bin Moktar (penulis) dan SCDM Safiah Yosop, dan di formula ini menjadi BUDAYA mengapa mereka memilih bisnes ini, tidak syarikat MLM lain…SEJUJURNYA inilah SUMBANGAN DARI TNPOD8581HAI-O kepada seluruh warga Hai-O dan industri MLM di Malaysia. B.R.E.A.K  Y.O.U.R  L.I.M.I.T.

 

MINDA-SUPER 1003

 

TIP MINDA-BISNES MLM : BERFIKIR DI LUAR KOTAK DUA SEKTOR : AWAM-SWASTA.

 

JOM KITA BACA, FAHAM DAN BERTINDAK sebagaimana disarankan oleh SCDM Jamsari Bin Moktar kepada bakal prospek-potensi bisnes MLM dan usahawan MLM.  Bila anda kuasai PASTI ANDA SUKSES.

Mungkin ini idea baru…boleh membantu saya dan anda bagaimana mengenal-pasti prospek-potensi?  Sebelum ini, ramai di kalangan kita mensasarkan prospek-potensi modal aset dari kalangan kakitangan awan (pinjaman peribadi) dan badan2 berkanun (pinjaman peribadi) dan mengabaikan kakitangan swasta kerana secara umumnya tidak memiliki kemudahan pinjaman peribadi dan sukar mendapatkan pinjaman, kalau berkelayakan pun dalam jumlah yang tidak menggalakkan.  Benarkah hanya mereka kakitangan awam boleh melibatkan diri dan berkemampuan dari segi modal untuk bisnes dalam perniagaan ini?  Jawapannya, hanya sedikit benar…kenapa saya berpendapat sedemikian?  Diakui ramai kakitangan awam menyertai bisnes ini dengan mengeluarkan sejumlah modal dari pinjaman peribadi, dengan harapan untuk berubah hidup.  Tetapi hakikatnya, lebih ramai mengeluarkan modal kerana mudah terpengaruh dengan kaedah bisnes MLM yang didakwa begitu mudah, duduk diam tanpa memikirkan apa2 pendapatan setiap bulan masuk, jadi mereka ini kebanyakkannya memiliki gerak-kerja terbatas, penuh keselesaan, tidak bersungguh-sungguh malah tanggapan wujud yang menyatakan kalau nak bisnes, ikut budaya kerja di sektor awam, sudah pasti anda akan gagal.  Tanggapan bahawa bekerja di sektor awam, rajin atau tidak, anda tetap akan menerima imbuhan gaji setiap bulan, dan malah memiliki banyak kemudahan termasuk pinjaman peribadi.  Kebiasaannya gagal memanfaatkan kemudahan pinjaman peribadi untuk dijadikan alat berubah hidup (bisnes) sebaliknya, meningkatkan kadar hutang sehingga kehidupan amat terhimpit.  Bukan semua pandai memanfaat peluang dan ruang, kerana kemungkinan kondisi kerja berbeza dengan mengambil contoh, rakan kongsi berjawatan akauntan dengan gaji agak selesa tetapi disebabkan, kondisi kerja yang tidak luar-biasa maka gerak-kerja adalah biasa, tidak cemerlang.

 

Sebaliknya, seorang yang berjawatan serupa di sektor swasta, dengan tekanan, cabaran dan persaingan menjadikan mereka lebih berdaya-saing, iaitu gerak-kerja luar-biasa hebat dan keputusan pun menjadi hebat, dibayar dengan imbuhan lebih tinggi setaraf dengan profesion.  Kenapa?  Kita dibayar atas kepakaran  kita bukan … statik anda buat atau tidak anda tetap mendapat imbuhan.  Tahu tak anda….penjawat awam tidak memiliki banyak kemudahan berbanding di sektor awam tetapi ingat sebahagian mereka berusaha untuk membebaskan diri dari kekangan dan kokongan bekerja yang berorientasikan UNTUNG, MAKA gerak-kerja mereka di sektor swasta amat agresif kerana hanya peluang itu sahaja menjadikan mereka SURVIVE (CEMERLANG dan tidak dibuang kerja), gagal mencapai MATLAMAT mereka akan dikecundang.  Sebab itu, anda perhatikan ramai penjawat swasta apabila bekerja mereka amat penuh berdisiplin kerana tidak mahu kehilangan mata pencarian dan apabila mereka terlibat dalam bisnes MLM mereka akan menunjukkan komitmen tinggi kerana mereka sebenarnya sudah bersedia untuk berubah dari bekerja makan gaji kepada independent business-owner yang menjanjikan gerak-kerja sama sebagaimana di sektor swasta tetapi apabila menyertai MLM mereka akan menjadi lebih kaya dan berjaya, kerana gerak-kerja diaplikasikan ke dalam bisnes…wujud tekanan untuk berubah hidup.

SEKTOR AWAM (MODAL ASET) dan SEKTOR SWASTA (MODAL KONTAK/ASET TERHAD) : amat penting dalam bisnes MLM.  Lihat, bagaimana kedua-duanya saling-lengkap melengkapi….MAKA jom kita taja kedua-duanya, sektor awam PROJEK I-KISS POWER2U RM25K dan setor swasta PROJEK I-KISS POWER2U RM6K….JOM KITA KENA BIJAK OLAH. AMIN. B.R.E.A.K Y.O.U.R L.I.M.I.T

 

MINDA-SUPER 1004

TIP MINDA-BISNES MLM : DEFINISI MLM

 

DEFINISI : SISTEM JUALAN LANGSUNG

 

SISTEM JUALAN LANGSUNG: DEFINISI UMUM

 

Di peringkat global, secara umumnya bentuk perniagaan jualan langsung dirujuk sebagai:

“… is the sale of consumer  product and service, person to

person,  away  from  a  fixed  retail location.  This products

and services  are  marketed  to  customers by independent

salespeople.  Depending on  the company, the salespeople

may be called distributors,  representatives, consultants or

various other  titles.   Product are sold primarly through in-

home  product  demonstrations,  parties,   and  one-on-one

selling”.

Atau pun menurut WFDSA, jualan langsung merupakan “… described as the marketing of products and services directly to consumers in a face to face manner, generally in their homes of others, at their workplace and other places away from permanent retail locations.  Direct sales typically occur through explanation or personal demonstration by an independent direct salesperson”.   Berdasarkan definisi di atas, bentuk perniagaan jualan langsung mengandungi tiga komponen asas iaitu pertama, proses penjualan sesuatu produk (barangan) atau perkhidmatan (services); kedua, dipasarkan secara seorang kepada seorang yang lain secara terus.  Pemasaran produk atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh sesebuah syarikat jualan langsung dilakukan oleh seorang jurujual bebas.  Berdasarkan kepada bentuk perniagaan, seseorang jurujual bebas akan dilantik setelah mendaftar sebagai ahli kepada syarikat tersebut dan terikat kepada garis panduan mengenai peraturan-peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan sama ada kepada syarikat atau pun kepada pihak kerajaan atau pemerintah.  Seseorang jurujual bebas yang dilantik dikenali sama ada sebagai pengedar bebas, wakil jualan, konsultan (rundingcara), atau beberapa istilah lain.  Terbahagi kepada dua kategori iaitu pertama, sebagai kerjaya tetap sepenuh masa dan kedua, sebagai kerjaya sambilan (separuh masa).   Dalam konteks ini sama ada berkerjaya sepenuh masa atau sambilan, istilah yang lebih tepat bagi kerjaya dalam bidang ini ialah usahawan Multi-Level Marketing (MLM) (usahawan MLM) yang bersifat  dan bersikap profesional, berintegriti dan berkredibiliti.

Dan ketiga, jauh dari tempat yang tetap atau tidak memerlukan sebuah tempat yang tetap.   Ini merujuk kepada dari segi lokasi, urusan perniagaan jualan langsung dapat dilakukan di mana-mana sahaja, tanpa mengira masa dan tempat berdasarkan kepada kesesuaian keadaan.  Secara umumnya, produk atau perkhidmatan yang ditawarkan dilakukan melalui saluran demontrasi atau sistem parti di rumah atau pejabat, melalui pembukaan kaunter-kaunter promosi dan jualan di tempat-tempat tertentu dan pada masa-masa tertentu, pengiklanan dalam media-massa termasuk penggunaan teknologi maklumat berbentuk internet iaitu dot.com; jualan peribadi seseorang kepada seseorang yang lain; dan berbagai kaedah lain bergantung kepada kekreatifan seseorang pemimpin MLM dan usahawan-usahawan yang dipimpin.

Dengan ini, definisi umum yang dapat kita gunakan ialah “perniagaan jualan langsung merupakan satu bentuk perniagaan jualan terus produk atau perkhidmatan kepada pengguna atau pelanggan tanpa melalui begitu banyak peringkat dari pengeluar kepada pengguna, dijalankan oleh pengedar bebas atau usahawan MLM yang dilantik oleh syarikat dan tanpa ditentukan tempat atau masa urusan perniagaan dijalankan” (Definisi Jamsari Bin Moktar).

SISTEM JUALAN LANGSUNG : “MULTI-LEVEL MARKETING” (MLM) ATAU “NETWORK-MARKETING” (NM) : BEBERAPA DEFINISI UMUM.

1-NETWORKING MARKETING “is an efficient method of distributing products and services to end consumer.  It is one of the fastet-growing systems of grassroots retailing which ic based on a simple concept of selling product and recruiting others to do the same’ (KP Ong, HOW YOU CAN SUCCEED, hlm.4).

2-NETWORK MARKETING is legal, direct sales plan which moves product from the manufacturer through multiple levels of distributors to an end consumer who pays the retail price for the product” (Elizabeth I-Kearney, hlm.46).

3-Network Marketing is actually a system of reatilling in which distributors are engaged in direct selling of consumer products.  A distributors builds his own sales force by recruiting and sponsoring new distributors into his organization.  The distributors receives compensation of certain percentage based on the volume of the sales force”. (K.Sow, Network Marketing, hlm.3).

4-Network Marketing is a system for distributing goods and services through network of thousands of independence salespeople, or distributors.  The distributors earn money by selling goods and services and also by recruiting and sponsoring other salespeople who become part of their downline, or sales organization.  Distributors earn monthly commissions or bonuses on the sales revenued generated by their downline”. (Zig Zaglar, NETWORK MARKETING, hlm.2).

5-Network Marketing is simply defined as the movement of products or services from the manufacturer to the ultimate consumer through a network of independent distributors” (Joe Rubino, 7 STEP, hlm. XI).

6-Network Marketing is a system of distribution of products and services through a network of people, bypassing the series of middlemen in conventional business, namely, the sole agents, wholesalers, stockists and retailers.  Products and services move directly from the manufacturer to the distributor and then finally to the consumer. Thus, it is also known as direct selling.  Other name being used the interactive distribution and multilevel marketing (MLM). (Wong Siew Fang, HOW NOT TO GET, hlm.17).

7-Network marketing is a method of distributing products and services to the end consumer.  It is merely system of distribution and marketing.  It is combination of franchising and exponential growth and requires low capital outlay and negligible risk.  With the internet playing a prominent role in the world today, it adds the benefit of e-commerce.  This make e-network marketing a sure winner (H.H.Quek, THE INSIDER…, hlm.3).

*  Anda berhak untuk mendefinisi bisnes MLM.  Definisi bisnes MLM wajib diterjemahkan berdasarkan kepada ciri-ciri yang membina definisi ini. B.R.E.A.K Y.O.U.R L.I.M.IT

MINDA-SUPER 1005

TIP MINDA-BISNES MLM : PROJEK I-KISS POWER2U + SISTEM PENGURUSAN KEWANGAN

 Tentunya…anda sudah membaca beberapa tip minda usahawan jutawan yang pernah ditulis.  Dan terbukti berhasil, terkini sudahkah anda mendapatkan edisi terkini Projek I-Kiss Power2u RM25K?  Jika belum sila dapatkan segera dari UPLINE dan bagaimana menggunakan plan tersebut anda kena hadir bisnes talk atau projek gegar, dan pastinya anda akan melihat perbezaan dan aura plan tersebut.  Saya dah praktikkan plan tersebut menerusi tindakan ABC dan bisnes-talk, dan ternyata berkesan.  Dalam tempoh tidak sampai sebulan, lebih kurang hampir 25 prospek-potensi menyertai Projek I-Kiss Power2u : Sistem Pengurusan Kewangan dan Jutawan Emas 2012.  Kalau tak percaya, anda boleh CUBA kerana beberapa pemimpin-usahawan sedang meneliti, membaca, mengetahui, memahami dan insyallah dipraktikkan untuk mendapat hasil maksima…memang hebat plan EDISI TERKINI.  Dan kehebatan bisnes ini, selain terletak kepada kehebatan produk dan sistem, plan pemasaran memainkan PERANAN PENTING dalam membina bisnes dan rangkaian kerana, mereka menyertai selain mendapat kehebatan produk ialah KEWANGAN atau KEBEBASAN KEWANGAN.  Dan sebagaimana pernah saya nyatakan sebelum ini, selain dari prospek-potensi yang tidak pernah terlibat dalam bisnes ada satu lagi prospek-potensi yang amat penting iaitu, mereka yang pernah menyertai bisnes MLM Hai-O tetapi terkandas atau bercuti.  Prospek-potensi ini memiliki keinginan yang sangat tinggi untuk berubah tetapi tiada UPLINE atau RANGKAIAN yang boleh dijadikan dahan untuk berpaut dan mencipta perubahan, maka kepada kita yang aktif dan istiqamah, inilah peluang terbaik kerana, apabila semakin ramai yang berbisnes “surrender” dan beralih arah maka peluang terbesar sedang menanti kita.  Alhamdulillah, ramai yang menyertai kita semula bermula dengan KOSONG atau VSS dan majoritinya BERMODAL sekali lagi, kerana mereka percaya bisnes MLM Hai-O adalah sangat hebat dan meyakinkan, termasuk kualiti produk seperti Korset Premium Beautiful.

Melihat contoh, kami sendiri sudah berada dalam bisnes ini selama 10 tahun dan berada pada kedudukan yang stabil dan kukuh.  Anda bagaimana?  Kepada yang berimpian untuk menyertai semula, JOM sertai kami kerana kami sentiasa bersedia untuk membimbing dan membantu malah membentuk perkongsian pintar antara UPLINE-DOWNLINE.  Jom Jangan Lupa Sentiasa Hadir Program dan Sentiasa Membina Hubungan dan Melakukan “prospecting” iaitu bertindak tanpa berhenti, PASTI SUKSES.  Nak berjaya dan kaya, contohi mereka yang telah berjaya dan kaya, tiru gerak kerja dan akhirnya anda akan mendapat keputusan sama iaitu KAYA dan BERJAYA.  Sebaliknya, nak susah sehingga papa kedana senang sahaja, lihat dan ikutilah cara orang miskin bertindak, pasti anda akan menyertai mereka.  Maka Jom Kita Ubah…bermula dengan diri kita dahulu.  Jadi, My World Is My TNPOD8581HAI-O. B.R.E.A.K Y.O.U.R L.I.M.I.T

MINDA-SUPER 1006

TIP MINDA BISNES-MLM : UPLINE + DOWNLINE

 Dalam bisnes MLM, kegagalan biasanya dituding kepada pemimpin atau UPLINE yang dianggap gagal bertindak.  Maksudnya, setiap kali berlaku kegagalan terhadap DOWNLINE itu adalah kerana kegagalan UPLINE dan wajib dipersalahkan.  Benarkah tanggapan ini?  Cuba anda berfikir secara di luar kotak atau terbalik, sebahagian besar pemimpin-usahawan sentiasa ingin menjadi yang terbaik dan contoh kepada rangkaiannya, dan telah membuktikan dirinya telah sukses mencapai tahap tertinggi.Bagaimana pula kalau kita melihat dari sudut, sebenarnya kegagalan seseorang DOWNLINE adalah kerana kegagalan DOWNLINE itu sendiri walaupun bukan 100%.  Macam mana tu? Contohnya, sebelum menyertai bisnes MLM ramai DOWNLINE berjanji pada diri untuk bersedia berubah, menjadi agen perubahan, bersedia dipimpin dan memimpin, tetapi hakikatnya ramai yang telah mungkir janji atau MOU dengan diri sendiri dan tidak bersedia untuk dipimpin.  Jadi kenapa kita tidak salahkan DOWNLINE (bukan semua) yang sememangnya menggagalkan dirinya atau bersedia untuk menangguhkan kejayaan, kerana kegagalan bermaksud kejayaan yang tertangguh.  Ini adalah pilihan bukan kebetulan, kerana anda berhak untuk memilih.

Bagaimana hendak mengatasi cabaran ini?  Senang aje, iaitu semuanya dapat diatasi dan dimengerti apabila wujud hubungan menang-menang (win win situation) dan perkongsian pintar (smart partnership).  Bermakna UPLINE memahami peranan dan tanggungjawab kepada DOWNLINE dan DOWNLINE memahami peranan dan tanggungjawab sebagai seorang yang dipimpin.  Jom fikirkan, sekiranya kedua-dua saling membentuk kerjasama dan memahami peranan dan tanggungjawab masing-masing maka akan wujud keserasian dan peningkatan ukhuwwah, dan kesannya NETWORK semakin berkembang. B.R.E.A.K  Y.O.U.R L.I.M.I.T

MINDA-SUPER 1007

TIP MINDA BISNES-MLM : TEKNIK BUKA PASARAN BARU.

 JOM KITA BELAJAR MEMBUKA PASARAN BARU : LUBOK EMAS BISNES MLM Korset Premium Beautiful.  Sebenarnya, nak membuka pasaran baru bisnes bukanlah sesuatu yang mudah terutama kepada biz-partner baru dan makanya, libatkan kehadiran UPLINE anda.  Dan membuka pasaran baru menjadi mudah kalau dibuat menerusi biz-partner yang menetap di situ atau pernah berkhidmat di situ dan pastinya, memiliki ramai kenalan.  Contohnya, di Sabah dan Sarawak hampir semua prospek-potensi berasal dari Semenanjung mengenali malah rapat antara satu sama lain.  Contoh mudah, buka pasaran baru di Miri anda kena ada biz-partner sebagaimana dinyatakan tadi.

Pada pusingan pertama ini, anda dan menerusi biz-partner akan berkenalan dengan prospek-potensi dan memperkenalkan atau menjual diri melalui promosi produk atau bisnes yang ditawarkan.  Di peringkat ini, promosi produk contohnya Korset Premium Beautiful amat penting menerusi demo percubaan dan pemakaian produk percuma.  Korset Premium Beautiful tidak sukar utuk dijual kerana sememangnya wanita inginkan kecantikan, kesihatan dan keyakinan, DAN ramai menggunakan simpanan tunai atau KAD KREDIT.  Di Sabah dan Sarawak, kuasa beli penjawat awam tinggi kerana majoritinya memiliki kad kredit yang sesetengahnya tidak pernah digunakan, maka menjual produk bukanlah sesuatu yang sukar.  Penting dalam pusingan ini, anda wajib mengenalpasti prospek-potensi yang memiliki bakat untuk ditaja dan dilamar menjadi biz-partner, malah sekiranya bernasib baik, anda sudah dapat PROJEK I-KISS POWER2U.  Ini penting dan hanya berlaku apabila biz-partner yang membawa kita, dipercayai oleh rakan-rakan akan kredibilitinya, bersih dan tidak memberikan masalah.

Adakah cukup sekadar pusingan pertama? Tidak. Kerana kedatangan berulang-kali amat penting yang memperlihatkan kesungguhan kita dan proses duplikasi dapat dijalankan dengan sistematik, dan anda bayangkan sekiranya proses duplikasi berlaku dengan pantas, maka lengkaplah salah satu kaki untuk tabung kereta dan tabung wawasan anda.  Lahirkan wakil dan pastikan ia menjadi IKON CONTOH yang berpendapatan konsisten dari bisnes ini.  Dan kena ingat, biz-partner yang baru WAJIBkan kehadiran mereka ke program-program membina kepimpinan dan keusahawanan yang dianjurkan oleh rangkaian…untuk memastikan mereka mengetahui dan memahami bagaimana bisnes ini bertindak iaitu…duplikasi atau tiru macam saya.  Ingat kegagalan hadir dalam sistem latihan kepimpinan dan keusahawanan akan menyebabkan anda tertinggal dan sedang menangguhkan diri untuk mencipta kejayaan.  Jangan tangguhkan kejayaan anda, kerana setiap orang memiliki hak untuk mencipta kejayaan.  Jom pastikan kita sentiasa berjumpa di program-program yang dianjurkan oleh MBC, rangkaian atau pihak syarikat.  B.R.E.A.K  Y.O.U.R  L.I.M.I.T