MY DREAM MY STORY

BIG WHY SHOM : USAHAWAN MLM SUATU KERJAYA PILIHAN


BIG WHY SHOM :  OPEN UNIVERSITY HAI-O


BIG WHY SHOM : “Pull Market Product”

Salah satu kekuatan syarikat MLM ialah produk.  SHOM memiliki “Pull-Market Product” iaitu memasarkan produk yang dapat memenuhi keperluan kehidupan, membantu menyelesaikan masalah pengguna, mencipta pengguna produk berulang, dan peka dengan perubahan dan pembaharuan kepenggunaan Ini berbeza dengan “Push Product” yang dipasarkan bukan atas keperluan dan jawapan kepada masalah kehidupan.

Di SHOM, menurut saya produk dibahagi kepada 3 kategori iaitu pertama, The Killer-Product, merujuk kepada produk yang berteknologi tinggi, unik, barangan mewah dan harga tinggi, profit sharing tinggi dan keuntungan tinggi. Contohnya, Korset Premium Beautiful yang memerlukan
kemahiran tinggi untuk memasarkan kerana harga tinggi dan agen yang memiliki kemahiran ini lebih cepat membina pendapatan luarbiasa, sebagai imbuhan.

Kedua, the Hot Trend Product, produk yang direkacipta menggunakan teknologi semasa atau trend terkini contohnya, teknologi Nano, FIR, Bio-velocity, garam buluh atau stemcell, tribology dan sebagainya. Paling HOT Kopi Garam Buluh (Min-Kaffe).

Ketiga, the Rare Product merujuk kepada produk biasa, separa teknologi tetapi memiliki permintaan tinggi dan kadangkala ikut musim dan keperluan domestik kehidupan.


BIG WHY SHOM :  PELAN PEMASARAN TERBUKTI

Salah satu lagi kekuatan SHOM adakah pelan pemasaran, adakah ianya adil kepada semua, mudah diduplikasi, ramai sudah mencapai tahap tertinggi dan bolehkah mencipta imbuhan luarbiasa.

Dalam bisnes MLM ini, saya bahagikan kepada dua bahagian. Pertama, pelan pemasaran syarikat merupakan pelan marketing asas yang wajib diketahui dan difahami. Kedua, pelan pemasaran strategik, direkacipta dari pelan pemasaran asas, pelan ini merupakan teknik membina imbuhan bonus dan bermakna membina atau membangunkan jaringan. Majoriti ramai pemimpin usahawan MLM belum mencapai tahap tertinggi ini kerana ini kena memerlukan kemahiran tinggi.

Bagi saya contoh pelan pemasaran strategik ini seperti SUPER-PLAN PROJEK I-KISS POWER2U.


BIG WHY SHOM SUPER-NETWORKING

Rangkaian ini dipimpin dan dipandu oleh satu badan, “Business Development Comitte” (BDC) diketuai Presidennya CDM Jamsari Moktar. Antara ikon cemerlang di awal ini ialah CDC/CDM Safiah Binti Yosop dan pasangan CDC/CDM Jamsari Moktar, CDM Suhaila Binti Yosop dan CDM Mohd Azmir Abd  Aziz, CDM Kartini Mat Yaakob dan CDM Kamaruddin Mamat, CDM Dato Suhaili Binti Yosop dan CDM Sazali Mohamed, CDM Julianie Bte Bastamam dan CDM Zulkornain Hassan, CDM Faridah Binti Ali, CDM Siti Atkah Binti Abd Hamid dan CDM Abdul Aziz, CDM Norazlin Binti Nordin dan CDM Ariffin Giman, CDM Rosnita dan CDM Fuad Mustadak. BDC dibantu para pemimpin CDM-CDM dan gabungan ini menjadikan TNPOD8581, ” Mencipta Sejarah dan Mencetuskan Revolusi”.

Kini, setelah 15 tahun berada di persada bisnes SHOM dan industri MLM, TNPOD8581 telah melebarkan rangkaian di peringkat serantau, ASEAN.  TNPOD8581 telah mencipta rekod CDM Pertama Suami-isteri di Brunei di bawah CDM Hapsah Sulaiman dan CDM Meor Saiful Nazli. Dan baru melebarkan rangkaian ke Singapura dan Indonesia.

TNPOD8581 berdiri teguh dan unggul pada usia 17 tahun bersamaan dengan Majlis Ulang Tahun Ke-25 Jubli Emas SHOM. Sejarah Tidak Boleh Di Padam.


BIG WHY SHOM : SENI BISNES BERSISTEM GDP


BIG WHY SHOM : DIRAIKAN DAN ANUGERAH


BIG WHY SHOM : MELANCONG PERCUMA

Mengapa ada sesetengah orang memilih bisnes MLM ini?  REWARD atau imbuhan berbentuk Pelancongan Percuma atas daya usaha mencapai syarat-syarat ini. Di SHOM, terkini IMBUHAN PELANCONGAN KE GOLD COAST AUSTRALIA, sedang berlangsung selepas tamatnya IMBUHAN PELANCONGAN KE ITALI dan UMRAH.

Melalui SHOM kami telah mengunjungi lebih dari 70 DESTINASI dan lebih 15 buah negara. Betullah jauh perjalanan maka luas pandangan (foto-sebahagian destinasi).

AMAZING EUROPE TOUR : SWITZERLAND & GERMANY & PARIS 2018


BIG WHY SHOM : MEDIA-MASSA : PENJENAMAAN

 


BIG WHY SHOM :  PENULISAN DAN PENERBITAN


BIG WHY SHOM :  PEMIMPIN USAHAWAN CDM


BIG WHY SHOM : REKOD CEMERLANG

Super-Stockist B48 Shah Alam ditubuhkan pada tahun 2006 berpusat di Shah Alam sebagai wakil SHOM.  Bermula menyewa untuk beroperasi tetapi kini telah memiliki bangunan tersendiri dan menjadi mercu kecemerlangan bisnes SHOM di lembah klang.

B48 Shah Alam bukan sahaja pusat produk atau perkhidmatan tetapi juga pusat kecemerlangan untuk melahir dan membentuk usahawan SHOM. Dimiliki oleh CDC/CDM Jamsari Moktar dan CDC/CDM Safiah Binti Yosop.